Hoe bereid je je voor op een triatlon

Trainen voor een triatlon, hoe pak je dat aan. Een triatlon is een combinatie van duursporten die uit meerdere onderdelen bestaat. Sinds de Olympische Spelen van Sydney 2000 is de triatlon toegevoegd aan de Spelen. De afstanden voor de Olympische Spelen zijn ingekort tot 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Bij een triatlon tellen de tijden ook mee wanneer je wisselt van onderdeel zoals je fiets op- en afstappen. Een traditionele, gehele triatlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Een triatlon is dus in feite zwemmen en fietsen met nog een hele marathon erachteraan van 42,2 kilometer. In dit artikel geven we een trucjes om je training voor de triatlon op gang te brengen.

Een goede zwemroutine

Zonder zwemdiploma krijg je het moeilijk tijdens een triatlon. Wees er zeker van dat je capabel genoeg bent in je zwemmen. Ga minimaal twee keer per week zwemmen. Meeste wedstrijdbaden zijn 50 meter lang, maak hier gebruik van om je prestaties te meten. Tevens zijn de baden op de Olympische Spelen net zo lang. Houd rekening met aerodynamische krachten, deze kunnen met je mee werken of je tegenwerken. Overweeg dus je beenhaar te trimmen of helemaal weg te scheren en draag een zwemmuts met bril. Het zwempak is ook enorm belangrijk want deze zal je aan hebben tijdens de andere onderdelen. Kleine zakjes in het pak is handig voor noodspulletjes die tijdens het fietsen en lopen van pas komen.

De racefiets die bij jou past

Om je een beeld te geven hoe ver een hele triatlon is qua fietsen, kan je dit het beste meten op een wereldkaart. Als je op de fiets stapt vanuit Groningen, dan is het ongeveer tot aan Arnhem wanneer je aan de gehele 180 kilometer komt. De mildere variant voor de Olympische Spelen van 40 kilometer is te fietsen als je op en neer gaat tussen Rotterdam en Den Haag. Eigenlijk heb je dan meer dan genoeg gefietst namelijk 50 kilometer in totaal. Bij het fietsen moet je in staat zijn om zelf een lekke band te fixen en je ketting weer op de tandwielen te zetten. Qua fiets is het de grootste investering die je maakt voor een triatlon. Ga voor comfort en gebruikersgemak. Denk hier aan een helm en zonnebril voor veiligheid.

Train voor de marathon

Het loop gedeelte is sowieso het meest intensieve deel van de triatlon, de 10 kilometer uiteraard een stuk eenvoudiger dan de hele marathon. Een hele marathon is iets korter dan als je vanaf Amersfoort naar Arnhem loopt. Dit is een afstand van ongeveer 44 kilometer. Je moet dus goed nagaan wat je precies wil bereiken met je triatlon, is het een doel op zich om topsporter te zijn bij de Olympische Spelen of is het meer bedoeld als hobby. Om goed te kunnen lopen moet je denken aan effectieve loopschoenen die bij je voeten passen. Wat dit betreft zijn grote schoenen beter dan te kleine schoenen.